Συνέδριο «Ασφάλεια στον ψηφιακό κόσμο»

invitation_front

 

Το Σάββατο 19 Μαΐου 2012, πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Ajax στη Λεμεσό, το συνέδριο που διοργάνωσε η Παγκύπρια Σχολή Γονέων και η Cytanet με θέμα «Ασφάλεια στον ψηφιακό κόσμο», το οποίο τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργου Δημοσθένους. Χορηγοί του συνεδρίου ήταν το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Υποστηρικτές ήταν οι Ομοσπονδίες Συνδέσμων Γονέων Προδημοτικής, Δημοτικής, Μέση και Τεχνικής Εκπαίδευσης Λεμεσού – Πάφου, η ΠΟΕΔ, η ΟΕΛΜΕΚ και η ΟΛΤΕΚ και χορηγός επικοινωνίας η τηλεόραση και το ραδιόφωνο Capital.

 

Στο συνέδριο παρέστησαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, της Εκκλησίας, Βουλευτές, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης Λεμεσού, της αστυνομίας και πολλοί γονείς και εκπαιδευτικοί.

 

Εισηγητές του συνεδρίου ήταν διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί και επιστήμονες από την Κύπρο και το εξωτερικό. Eισηγήσεις απηύθυναν οι:

  • Δρ. Κωνσταντίνος Σιώμος, Ψυχίατρος παιδιών και εφήβων, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής του Εθισμού στο Διαδίκτυο με θέμα «Εθισμός παιδιών και εφήβων στο διαδίκτυο: Η σημασία της ευαισθητοποίησης των γονέων».
  • Δρ. Μαρία Καρεκλά, Κλινική Ψυχολόγος, Λέκτορας Κλινικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου με θέμα «Χρήση νέων τεχνολογιών και διαδικτύου για πρόληψη και θεραπεία ψυχολογικών και άλλων προβλημάτων υγείας»
  • Άλεξ Χριστοφόρου, Διευθύνων Σύμβουλος της Wadja Media με θέμα «Κοινωνικά Δίκτυα – Κίνδυνοι και προστασία».

         DSC_0028   DSC_0032   DSC_0058

 

Οι εισηγητές ανέπτυξαν τις εισηγήσεις τους παρουσιάζοντας τη χρησιμότητα του διαδικτύου που πλέον αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των εφήβων και των παιδιών αλλά και τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη λανθασμένη ή την υπερβολική χρήση του.

 

Επιπρόσθετα, παρουσιάστηκε το πώς μπορεί η τεχνολογία και το διαδίκτυο ειδικότερα να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο για την εφαρμογή παρεμβατικών προγραμμάτων πρόληψης και θεραπείας για διάφορες ψυχολογικές ή παθολογικές ασθένειες, καθιστώντας τα προγράμματα αυτά πιο ελκυστικά και προσιτά σε παιδιά και εφήβους. Παράλληλα, έδωσαν πρακτικές συμβουλές στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς για να μπορούν να αναγνωρίσουν τα σημάδια εθισμού αλλά και για να εφαρμόσουν προληπτικά μέτρα που αποτελούν και την καλύτερη πρακτική.

 

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, η κα Αναστασία Οικονόμου, Προϊστάμενη του Τομέα Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, παρουσίασε τα τρία φιλμάκια που διακρίθηκαν στον Παγκύπριο Μαθητικό Διαγωνισμό που διοργάνωσε το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο μέσα στα πλαίσια της Διεθνούς Ημέρας για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο με θέμα «Ανακαλύψτε τον ψηφιακό κόσμο μαζί με ασφάλεια». Στόχος του διαγωνισμού ήταν να δοθεί η ευκαιρία στους μαθητές να γνωρίσουν βιωματικά την εμπειρία του διαδικτύου μέσα από τη διαδικασία παραγωγής μιας σύντομης ταινίας.

 

Στο τρίτο μέρος του συνεδρίου ακολούθησε συζήτηση υπό το συντονισμό της κας Οικονόμου. Στο μέρος αυτό, οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους εισηγητές και να εκφράσουν τις απόψεις, τις εισηγήσεις και τις ερωτήσεις τους μέσα από τις οποίες εξήχθησαν σημαντικά συμπεράσματα σε ότι αφορά την εξέλιξη των νέων τεχνολογιών στην Κύπρο αλλά και την προστασία από τους διαφόρους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουν τα παιδιά μέσα από την αλόγιστη ή ανεξέλεγκτη χρήση του.

 

Μετά το πέρας του συνεδρίου, δόθηκε πιστοποιητικό παρακολούθησης σε όλους τους συνέδρους.

 

Επιλέξτε έναν από τους πιο κάτω συνδέσμους για να δείτε:


Χαιρετισμός του Προέδρου της Παγκύπριας Σχολής Γονέων κ. Νίκου Μουλαζίμη
Χαιρετισμός Διευθυντή Σταθερής, Διαδικτύου και Δικτύωσης Cyta κ. Αλέκου Αλεξάνδρου
Χαιρετισμός Θεοφιλέστατου Επισκόπου Αμαθούντος κ. Νικόλαου
Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργου Δημοσθένους
Πρόγραμμα Συνεδρίου Εισήγηση Δρ. Κωνσταντίνου Σιώμου
Πορίσματα Συνεδρίου
Εισήγηση Δρ. Μαρίας Καρεκλά
Φωτογραφικό Υλικό από το Συνέδριο Εισήγηση κ. Άλεξ Χριστοφόρου